Etätyöskentelyn määrä tulee Suomessa kasvamaan. Monessa yrityksessä mietitään parhaillaan erilaisia ratkaisuja liittyen etätyöskentelyyn. Uusi työaikalaki tuo paljon uusia vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia järjestellä työaikaa. Jotta yritykset voivat varmistaa lain velvoittaman työajanseurannan toteutumisen, sekä turvaamaan työntekijöiden oikeudet työaikalakiin liittyen, tulee sillä olla käytössään ratkaisu työajan seurantaan myös etätyötä tekevien työntekijöiden osalta. Mobiili työajanseuranta tarjoaa tähän haasteeseen tehokkaan ratkaisun.
Mobiilin työajanseurannan merkitys korostuu erityisesti silloin, kun yritysten työntekijöiden on työskenneltävä etänä pakottavissa olosuhteissa. Elämämme poikkeusaika on odottamaton esimerkki siitä, miksi joustavat työkalut työajanseurantaan ovat tärkeä ratkaisu yrityksissä.
Yksinkertaisimmillaan mobiililla työajanseurannalla tarkoitetaan muualla, kuin kiinteällä työpisteellä tapahtuvaa töihin sisään- ja ulosleimaamista. Mobiili työajanseuranta mahdollistaa tämän leimaamisen mobiililaitteilla (kuten puhelimet ja tabletit) sekä tietokoneilla. Mobiililaitteilla tämä tapahtuu yleensä erikseen laitteelle asennettavan mobiilisovelluksen muodossa. JotBarin mobiilin työajanseurannan tapauksessa sovellus on saatavilla Android- ja iOs-laitteille Play-kaupasta ja Apple Storesta. Tietokoneilla sen sijaan seuranta toteutetaan verkkoselaimen välityksellä kaikilla alustoilla.
Yrityksen laite- ja tietosuojapolitiikasta riippuen laitteistot, joilla seurantaa tehdään, voivat olla joko työntekijän henkilökohtaisia tai yrityksen tarjoamia laitteita. Kun kyseessä on täysin alustariippumaton seurantaratkaisu, vapauttaa se yritykselle enemmän valinnanvaraa seurannan toteuttamiseen.
Vaikka seuranta on yksinkertaisimmillaan sisään- ja ulosleimaamista, on hyvä tietää, että seurannan avulla saadaan tietoa tehtävistä töistä ja sen lisäksi voidaan kerätä myös paljon muuta arvokasta tietoa.
Merkittävät muutokset vuoden alussa voimaan tullessa työaikalaissa sijoittuivat juuri joustotyöaikaan. Tämän seurauksena on työaikalain mukaan työntekijöillä tai henkilöstöryhmällä on mahdollisuus sopia etätyön ehdoista suoraan työnantajan kanssa. Siihen ei enää välttämättä tarvita ammattiliittojen “siunausta” tarvita. Joustotyön uudessa määritelmässä on asetettu, että työntekijä pitää pystyä itse määrittelemään työntekopaikan ja työajan käytöstään vähintään yli puolet.
Mobilin työajanseurannan tarve kasvaa etenkin, kun yrityksessä halutaan hyödyntää työajanseurannasta kerättyä dataa tehokkuuden seuraamiseen. Lisäksi on tärkeää ottaa huomioon työajanseurannan rooli yrityksen työntekijöiden hyvinvoinnin turvaamisessa.
Yrityksissä, joissa seurannan tarve ylittää pelkän sisään- ja ulosleimaamisen, on oltava myös valmiita investoimaan hankittavaan ratkaisuun. Hyvin usein yrityksissä päädytään ns. menemään sieltä, missä aita on matalin, jolloin ratkaisun laajennus- ja kehitysmahdollisuudet yrityksen kasvavien tarpeiden ja liiketoiminnan mukana jäävät helposti huomioimatta.
Lue lisätietoja aiheesta: riittääkö kevyt työajanseuranta vastaamaan yrityksenne tarpeisiin?
Oletko kiinnostunut mobiilin työajanseurannan tarjoamista mahdollisuuksista yrityksellenne tai onko se noussut ajankohtaiseksi tarpeeksi yrityksellenne? Lue lisätietoja JotBar mobiili työajanseurannasta tai Ota meihin yhteyttä - autamme mielellämme.
Lue myös uusin oppaamme: Mobiili työajan- ja töiden seuranta – helppo ja kätevä etätyöhön, jossa kerromme, millaisia mahdollisuuksia mobiilit ratkaisut tuovat etä- ja joustotyön tukemiseen.